”Tolv åttahundra”, Helpall, Lastpall. När man pratar om Standard gällande träemballage menar man först och främst pallar i storleken 1200x800mm. Den mest vanliga är den starkare EUR-pallen som blev standardiserad under 1960-talet för att passa dåtidens alla järnvägstransporter. Utifrån den standardiseringen har man även tagit fram lättare pallar så kallade engångspallar. Under Standard emballage hittar du Lastpallar, Pallkragar och Pall-lock i storlekarna 1200×800, 800×600, 1200×1000, 1200×1200.
Engångspallen finns i många olika utseenden och kombinationer av material. De främsta skillnaderna är antal däckbrädor, dimensionerna på virket som används samt om det är en kloss- eller regelpall dvs. en pall med klossar eller en pall med två eller fler reglar. Fördelen men kloss-pallen är att den kan förflyttas med truck eller logitrans från fyra håll. Regelpallen är däremot en så kallas tvåvägspall.
Antalet och tjockleken på däcksbrädorna beror på hur mycket pallen ska bära samt på utseendet av produkten som ska packas på pallen. Är det en lätt produkt förpackad i en låda kanske man kan använda sig av en svagare virkesdimension alternativ färre däcksbrädor.
När virkesdimensioner bestäms är det bra att tänka på flertal aspekter.
Hur mycket ska pallen bära? Är godset tungt eller lätt? Är lasten viktmässigt jämnfördelad på pallen? Exakt hur mycket en pall tål att bära, kan vara svårt att garantera till 100%.
Hur används pallen i lager? Kanske pallen klarar vikten på själva produkten men om dessa sedan staplas i hög-lager staplat på varandra behöver man undersöka om pallen klarar trycket ifrån flertalet pallar staplade.
Hur länge ska pallen hålla? Flertal transporter med av- och pålastning av gods sliter på pallen. Truckgafflar är orsaken till att flest pallar gå sönder. Därför bör man tänka på hur ens produkters väg till destination ser ut och därefter kolla vilken dimension som kan tänkas vara lämplig för att klara av situationerna.